Radio wyłącza się samo !?!?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maniekw
    Classic
    • 2009
    • 3

stileciak, A Fabka nie brala nic oleju?? Przeciez to byl PD-ek. W sumie jak juz prawie rok jezdzisz, to troche auto ma i branie oleju powinno sie unormowac
  • pckaziu
    Classic
    • 2007
    • 4
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Witam

pare dni temu tata zakupil superba z fabrycznym radiem symphony cd (sorki ale nie znam oznaczenia modelu - 1din ma dwie gałki po bokach). Problem jest taki ze radyjko samoczynnie wyłącza sie w dłuższej trasie około 1h. Potem poprostu trzeba je włączyć.
    Druga sprawa jest taka ze radio nie wyłącza sie po wyjęciu kluczyka. Ojca bardzo to denerwuje. Koledzy czy macie jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu??

Ja mam u siebie w fabii ms512 i nie mam zadnych problemow. Radio wyłącza sie po wyjęciu kluczyka samoczynnie a jak chce je włączyc to poprostu naciskam gałkę lub wkladam kluczyk i przekrecam stacyjke (bez kluczyka gra około 1h i samoczynnie sie wylacza). Kombinuje czy u ojca nie jest coś popi... z podłączeniem i czy jego radio nie zachowuje sie tak jak moje tylko ze bez kluczyka.

Prosze o poradę.

Komentarz

• yoschua
      Rider
      • 2006
      • 339

Radio jest źle podłaczone lub coś niekontaktuje.
      Dokładnie to radio nie dostaje zasilania po stacyjce, czyli niewie czy jesteś w aucie i jedziesz czy Cie nie ma. Teraz myśle że Cie niema nigdy, a że ma funkcje samoczynnego wyłaczenia po 1h takiego grania to się i wyłacza.
      Jeżeli to nowe auto to pojedz do serwisu, jeżeli używane - wyjmij radio i pare razy wyjmij i włóz wtyczke z tyłu radia, w następnej kolejności należy sprawdzić czy jeżeli to używka ktoś nie pozamieniał przewodów we wtyczce, a jeżeli te są dobre to czy pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka. Jeżeli i to będzie działać radio jest uszkodzone.
      Rozpiske kostki możesz znaleźć tutaj http://skoda.autokacik.pl/pages/zrob...o/isoradio.htm
      Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
      HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• pckaziu
        Classic
        • 2007
        • 4
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

właśnie jestem na gorąco po oględzinach radia.
        Co moge powiedzieć to to że doszedłem do podobnych wniosków - radio nie wie czy jest kluczyk w stacyjce.
        Dodam ze to radio nie wyglada jak nowe mimo ze autko to demo z salonu z przebiegiem 3k. Na tylnej obudowie radia widac taki nalot szadź lub coś ala korozja.

Poza tym kolory w kostce troche sie nie zgadzaja z opisanymi tzn
        1-biało-niebieski
        2-brak
        3-zielono-brązowy
        4-czerwony
        5-czerwono-niebieski
        6-szaro-niebieski (kolor zgodny z opisem)
        7-czerwono-niebieski
        8-brązowy (kolor zgodny z opisem)

Komentarz

• slavi
          Rider
          • 2004
          • 422

Re: Radio wyłącza się samo !?!?

Zamieszczone przez pckaziu
          zakupil superba z fabrycznym radiem symphony cd (sorki ale nie znam oznaczenia modelu - 1din ma dwie gałki po bokach). Problem jest taki ze radyjko samoczynnie wyłącza sie w dłuższej trasie około 1h. Potem poprostu trzeba je włączyć.
          radio nie jest uszkodzone ono jest nie od tego auta (auto starsze - radio nowsze)
          brakuje na kostce do radia 'canu' - nie działa dzięki temu 'gala' i właśnie będzie się wyłączać co 60minut
          jak dobrze pamiętam trzeba jeden kabelek od licznika do radia pociągnąć
          a jeśli chodzi o wyłączanie po stacyjce to właśnie tak jak yoschua sugeruje coś z zasilaniem, może zmostkowane piny?

Komentarz

• pckaziu
            Classic
            • 2007
            • 4
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

sprawdzilem całą kostkę voltomierzem i wszystko ok.

Pytanie jest takie czy z poziomu vag'a mozna ustawic aby radio nie reagowało na stacyjkę???

Komentarz

• slavi
              Rider
              • 2004
              • 422

sprawdzilem całą kostkę voltomierzem i wszystko ok.
              jedno zasilanie po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki powinno znikać, tak jest i to miałeś na myśli pisząc wszystko ok?

Komentarz

• pckaziu
                Classic
                • 2007
                • 4
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

tak pin4 zanika po wyciagnieciu kluczyka

Komentarz

• yoschua
                  Rider
                  • 2006
                  • 339

No to albo radio jest uszkodzone, albo radio jest jak napisał slavi jest nowsze i chce informacji po canie.
                  Zakładając że na pinie 3 faktycznie masz podłączony K-Bus to podłączając się VAGiem będziesz wiedział jakie błędy ma radio, jeżeli będzie cokolwiek z CAN-busem to niestety wstawione masz nieodpowiednie radio. (Można to specjalnym adapterem zasymulować, tylko jeżeli auto jest nowe to . . .). Jeżeli błędów niema to pewnie coś jest uszkodzone w radiu w taki sposób że tego nie monitoruje i nie podaje błędu.

Czy da się przestawić radio żeby nie reagowało na kluczyk nie wiem. Pamiętaj że wtedy i tak musiałbyś je ręcznie wyłączać i włączać, a i samo by się nie wyłączyło gdybyś je przypadkiem zostawił włączone np. na noc.
                  Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                  HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• b-bar01
                    Elegance
                    • 2007
                    • 985
                    • Octavia I (1U2)
                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

za obsługę w radiu odpowiada pin 4 ( +12V ze stacyjki) i pin 7 ( +12V z akumulatora).
                    chodzi o piny w radiu nie w kostce :!:
                    jeżeli było w tym aucie inne radio, piny w kostce mogą być zamienione miejscami.
                    Zamieszczone przez slavi
                    nie działa dzięki temu 'gala'
                    gala jest w pin 1 ( biało-niebieski)
                    pin 2 brak bo nie ma inst. głośnomówiącej.
                    *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• pckaziu
                      Classic
                      • 2007
                      • 4
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

sprawdzilem radyjko na mojej fabce i objawy sa identyczne. pozatym radio ma zerwana z tylu plombe i wygladfa na grzebane. Na regulacje jasności podświetlania też nie reaguje.
                      Przełożyłem na próbe do superba moje ms512 i dziala wszystko wyśmienicie.
                      Moja diagnoza - radio uszkodzone.

A wogule czy ktoś kojaż co to za model tego radia może być (1din, cd, gałka od głośnośni po lewej po prawej kółko ze strzałkami, radio skodowskie)

[ Dodano: Pią 26 Paź, 07 14:02 ]
                      tak to wygląda

[ Dodano: Pią 26 Paź, 07 14:07 ]
                      ps. do slavi,

jak auto jest 2007 to jak radio moze byc nowsze ??

autko to demo z salonu z przebiegiem 3k

Komentarz

Pracuję...